Holiday Blog

Zon, zee en zand! | Op naar de evenaar!

Je boot verzekeren, de moeite meer dan waard 

Voor elke eigenaar van een boot geldt dat hij of zij zich zonder twijfel bewust is van het feit dat diens boot een niet onaanzienlijke waarde vertegenwoordigt. Dat geldt voor een speedboot, maar ook voor bijvoorbeeld een zeilschip of een ander type boot waar in de praktijk gebruik van kan worden gemaakt. Net omwille van deze niet onaanzienlijke waarde geldt dat het voor elke (toekomstige) eigenaar van een boot een absolute vereiste is om na te denken over het afsluiten van een bootverzekering. Je boot verzekeren brengt dan ook in de praktijk heel wat interessante zekerheden met zich mee. Benieuwd om hier meer over te ontdekken? Blijf dan vooral zeker verder lezen! 

Is je boot verzekeren verplicht of niet? 

Er zijn door de jaren heen behoorlijk wat vragen gesteld over het al dan niet verplicht zijn van het afsluiten van een bootverzekering. Voor een boot verzekeren geldt dat er in tegenstelling tot voor een auto verzekeren geen sprake is van een wettelijke verplichting. Dit betekent met andere woorden dat je vooral voor jezelf zal moeten bepalen hoe belangrijk je deze verzekering vindt. Je dient je er echter altijd van bewust te zijn dat je gaat varen met een niet onaanzienlijk kapitaal. Doet er zich een bepaald schadegeval voor tijdens het varen? Dan zal dat helaas als gevolg hebben dat je zelf voor de kosten op zal moeten draaien. Je boot verzekeren mag hier in Nederland dan bovendien niet verplicht zijn, dat is wel het geval in menig aantal andere landen.  

Het ontbreken van een wettelijke verplichting voor wat een boot verzekeren betreft hier in Nederland betekent overigens helemaal niet dat je nooit met een verplichting rekening dient te houden, integendeel. Heb je er namelijk voor gekozen om een lening af te sluiten voor het kopen van een boot? Dan is de kans bestaande dat de kredietverstrekker zal eisen dat je voor de looptijd van de kredietovereenkomst wel degelijk een (allrisk) bootverzekering afsluit. Dit is een zeer belangrijk aandachtspunt waar je in de praktijk absoluut rekening mee zal willen houden. 

Hoe kan je, je boot verzekeren?  

Voor het verzekeren van een boot geldt dat er een keuze kan worden gemaakt tussen tal van verschillende mogelijkheden. We maken wat dit betreft een onderscheid tussen:  

  1. Een WA-verzekering die schade aan derden dekt; 
  1. Een WA+ beperkt cascoverzekering;  
  1. De allriskverzekering die zowat alle schade dekt;  

Het spreekt voor zich dat er onderling tussen de verschillende soorten verzekeringen sprake is van een niet onaanzienlijk verschil in dekkingen en dus ook in prijzen. Voordat je een bepaalde verzekering voor je boot af gaat sluiten is het dan ook altijd interessant om even voor jezelf te bepalen welke verzekering voor jou de interessantste keuze is. Op die manier zal je namelijk tot de vaststelling komen dat je nooit voor vervelende verrassingen zal komen te staan.  

Let op het vaargebied bij een bootverzekering afsluiten 

Wil je graag je boot verzekeren? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je daarbij altijd rekening moet houden met het zogenaamde vaargebied waarvan sprake is. Wat dit vaargebied betreft is het zo dat je lang niet altijd voldoende hebt aan de Nederlandse wateren alleen. Ga je immers ook naar het buitenland met je boot en wil je graag dat deze ook dan is gedekt tegen schade? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je boot verzekeren met een groter vaargebied altijd belangrijk is.