Holiday Blog

Zon, zee en zand! | Op naar de evenaar!

Weet jij hoe je een sup board moet bedienen?

Suppen wordt een steeds bekendere sport zowel binnen Nederland als wereldwijd, maar hoe bedien je eigenlijk een sup board? Misschien heb je het al eens gedaan en weet je het antwoord, maar als je alleen vanaf een afstandje hebt gekeken kan het er moeilijk uit zien. Toch is iedereen het erover eens dat als je het een keer geprobeerd hebt, je het vaker wil doen. Hieronder de uitleg hoe het suppen werkt. 

Let op je techniek om vooruit te komen op jouw sup board

Eigenlijk is de basis van het suppen op een sup board jouw techniek. Hiermee valt en staat jouw balans en jouw snelheid. De combinatie van je balans en je kracht maakt hoe jij de peddel kan bewegen en dus hoe je vooruit komt. Hoe meer geoptimaliseerd de beweging is, hoe beter je vooruit komt en hoe minder kracht het je kost. Uiteraard levert meer inspanning meer vaart op, maar nog steeds ligt de basis bij de techniek. Zorg dus dat je goede uitleg krijgt voordat je op pad gaat. 

Hou je peddel goed vast

Jouw peddel is jouw motor en die bedien jij. Daarom is dat ook het punt waar het bij veel mensen ook vaak fout gaat. De juiste houding en techniek is één, maar de positie op het sup board in combinatie met jouw peddel en de beweging is net zo’n belangrijk onderdeel van je techniek. De efficiëntie van de combinatie maakt hoe jij voortbeweegt. Als je gaat beginnen zorg dan dat je hier aandacht aan besteed en niet lukraak iets gaat doen. 

Als je meer geoefend bent kun je ook verschillende snelheden gaan halen en kun je het ritme zo nodig veranderen. Hiervoor heb je wel een goede balans nodig en de rimpelingen in het water kunnen je tegenwerken. Daardoor is het voor beginners aan te raden om rustig te beginnen en te oefenen en zo langzaam de snelheid op te bouwen en in het begin zeker geen sprintjes te trekken. 

Beweeg jouw peddel correct ten opzichte van jouw sup board

De combinatie van jouw houding, techniek en de beweging van de peddel het water in is de laatste sleutel van het proces. Met een goede houding en een correcte beweging van de peddel voorkom je een verkeerde houding en dus blessures. Het is goed om, ook al ben je ervaren, toch jouw houding en techniek af en toe bewust te reflecteren en proberen te perfectioneren. 

Voor de meest optimale beweging breng je jouw peddel loodrecht in het water aan voor je en haal je hem langs jouw sup board terug tot aan je voeten. Als hij ter hoogte van je voeten is dan haal je hem weer uit het water. Zo trek je jezelf eigenlijk voort en maak je een soort van roeibeweging waardoor je vooruit komt. Het is geen probleem als je je supboard aantikt zolang je je balans houdt, je supboard is gemaakt om geen schade op te lopen van jouw peddel bij deze aanrakingen. Liever zitten dan staan op het water? Kies dan voor een opblaasboot van Summertoys.